Filmový klub: Mladí srdcem

Pondělí 6. května 2024 / 18:00 / bar u knihovny

Budete se smát, budete plakat a rozhodně na tento celovečerní dokument o nejstarším pěveckém sboru na světě nikdy nezapomenete. Partička amatérských hudebníků ve věku mezi 75-93 lety s repertoárem, který zahrnuje mimo jiné Coldplay, Jamese Browna a The Clash, oslní svou show všude, kam přijede. Strhující nadšení úžasných lidí, kteří nebudou nikdy za zenitem a dovedou si život užívat navzdory všem těžkostem, vás dostane! Režie: Stephen Walker, Sally George. Večerem provází Michal Kadlec. 

Květen v knihovně

V květnu zveme na pravidelné aktivity (čtenářské kluby, filmový klub, digi odpoledne, konzultace v rámci projektu Digitální odysea), ale také na besedu se spisovatelem a scénáristou Arnoštem Vašíčkem a na přednášku Josefa Bohatce o porodním táboře v Dětřichově u Moravské Třebové.

Autorské čtení a beseda s Pavlem Kolmačkou

Úterý 23. dubna 2024 / 18:00 / bar u knihovny

Pavel Kolmačka (nar. 1962 v Praze) je český básník a prozaik. Vystudoval elektrotechniku na ČVUT a religionistiku (náboženství archaických kultur přírodních národů) na Filozofické fakultě MU Brno. Pracoval v ústavu sociální péče a v domově důchodců, jako redaktor, překladatel, učitel, korektor. Vydal několik básnických sbírek, např. Moře (2010) či Wittgenstein bije žáka, dále romány Stopy za obzor (2006) a Canto Ostinato: Listopad, prožitky blízké zimy (2023). Leitmotivem nejnovějšího románu je smrt starého muže, která vyvolává v každém ze zúčastněných vzpomínky na činy jejich vrstevníků, potomků a předků, z nichž vyrostly současné životní vztahy.

LiStOVáNí.cz: Než natáhnu brka

Neděle 14. dubna 2024 / 18:30 / klub Tyjátr

Projekt Listování představuje knihy netradiční formou. Tentokrát to bude finská detektivka. Aby nedošlo k omylu, tohle není brutální kriminálka, ani kniha anekdot. Přesto vás čeká detektivní zápletka, pár mrtvol, konkurenční boj a plno úvah proč se všechno tak nějak semlelo. Jaakkovi je 37, když mu lékař oznámí, že nemá chřipku, ale umírá na otravu – a nemá už moc času. Když se z ordinace vrátí domů, přistihne svou ženu, jak si užívá s mladým, přitažlivým zaměstnancem jejich společné firmy. Firmy, kterou začíná ohrožovat nebezpečná konkurence. Jaakko se rozhodne vypátrat toho, kdo mu usiluje o život. Se smrtí za zády jde všechno rychleji a je potřeba užít si i využít každou minutu. Účinkuje Alan Novotný a Markéta Lánská. Vstupné 120 Kč.