Týden knihoven 2017 – 21. ročník

Týden knihoven 2. – 6. října 2017

Každý rok začátkem října vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků (SKIP) Týden knihoven, jehož tématem je tento rok předčtenářská gramotnost. I my se snažíme pracovat s těmi nejmenšími a spolupracujeme se všemi školkami ve městě. V dětském oddělení knihovny jsme z projektu Místní akční plán vzdělávání zprovoznili čtenářský koutek. Byli bychom rádi, kdyby tu děti trávily čas s knihou v ruce. Přijďte se v pátek na Den otevřených dveří seznámit se službami knihovny a odpoledne vezměte své děti na besedu s ilustrátorkou dětských knih Vlastou Švejdovou. K Týdnu knihoven se každoročně připojujeme nejen bohatým programem. Celý týden budou čtenářům, kteří vrátí všechny dokumenty, odpuštěny upomínky a pro nové čtenáře bude umožněna registrace na rok zdarma.


Úterý 3. října 2017 / 10.00 hod. / bar u knihovny

Virtuální univerzita třetího věku

Informativní schůzka a první přednáška na téma „Čínská medicína v naší zahrádce“ pro zájemce o studium UV3V. Systém výuky je založen na videopřednáškách. Probíhají dva kurzy v roce na dané téma. Cena jednoho kurzu je od 200 – 300 Kč. Studenti by měli ovládat základy emailové komunikace.


Středa 4. října 2017 / 17:00 hod. / aula Fabriky

Radomír Čížek: Na mámině kole napříč Balkánem

Šumperský cyklocestovatel Radomír Čížek se v dubnu 2016 vydal sám na kole napříč Balkánským poloostrovem. Během svého dlouhého putování z Atén do Budapešti nakonec našlapal cca 1700 km přes Řecko, Albánii, Černou horu, Chorvatsko, Bosnu a Maďarsko. Vyprávět bude o svých zážitcích, o přírodních krásách regionu, o životě místních obyvatel i o tom, jak se zbavil strachu z lidí, zahodil spoustu předsudků a jaké jsou  slasti a strasti života dobrodruha na kole.


Čtvrtek 5. října 2017 / 14:00 hod. / aula Fabriky

Nejnovější americká literatura II. díl

Ve čtvrtek proběhne pokračování přednášky o nejnovějších dílech americké literatury určená studentům, učitelům i zájemcům z řad veřejnosti. Přednášet nám opět bude paní Mgr. Michaela Čaňková a pro tentokrát se vrátí k několika autorům, kteří by si měli zasloužit naši pozornost, ačkoli již nežijí. Přednáška bude doprovázena hudbou a ukázkami z filmů a proběhne v češtině. Pro učitele je připraven certifikát o absolvování.


Pátek 6. října 2017 / 16.00 hod. / dětské oddělení

Beseda s ilustrátorkou Vlastou Švejdovou

V pátek 6. října se uskuteční beseda s ilustrátorkou převážně dětských knih Vlastou Švejdovou. Podobně jako Helena Zmatlíková se paní Švejdová často podílí i na ilustrování učebnic pro základní školy. V našem knižním fondu máme s jejími ilustracemi 36 knih. Patří mezi ně například Karafiátovi Broučci, Plevův Budulínek, Veselé obrázkové čtení od Jiřího Havla apod. Sama paní Švejdová napsala a ilustrovala knížky Kaštánek, Moje první říkadla, Jeden mluví, dva koukají…  Beseda bude spojena i s prodejem jejích knih a autogramiádou.