Filozoficko-historická konference – Vasil Chytruk a Viktor Idzio

Městská knihovna ve Svitavách vás srdečně zve na prezentaci knih Vasila Chytruka „Zolota bulava“ („Zlatý palcát“ – duchovní kód dávné Tripilské kultury Velké matky, Ukrajiny a Evropy) a „Véda Veleslava“ a knihy Viktora Idzio „Duchovní kultura Evropy.“

čtvrtek 17. března 2016 / 18.00 hodin / aula – Fabrika Svitavy

Kandidát filozofických věd docent Vasil Chytruk je ukrajinský básník a překladatel, filozof, etnolog, kulturolog a jazykovědec. Narodil se na Ukrajině v obci Velké Trojany, je členem Národního svazu spisovatelů Ukrajiny, členem národní kulturní organizace Prosvita a jeden ze zakladatelů a představitelů nové ukrajinské státnosti konce 80. a začátku 90. let 20. století. V současné době vyučuje teorii ukrajinské literatury na Kyjevské národní univerzitě T. Ševčenka a vede oddělení sanskrtologie a starobylé indoárijské kultury a spirituality na univerzitě Lvovský „Stavropigion“. Vasil Chytruk přednášel na mnoha zahraničních univerzitách a je autorem nemála odborných studií a publikací (např. Orakul Ducha, Kosmický kalendář Ukrajinců apod).

 

pátek 18. března 2016 / 18.00 hodin / aula – Fabrika Svitavy

Akademik, profesor Viktor Idzo je ukrajinský historik, v současnosti ředitel Institutu východní Evropy při univerzitě Lvovský „Stavropigion“. Narodil se ve městě Ivano-Frankivsk, byl rektorem Ukrajinské státní univerzity v Moskvě, ředitelem Národního institutu tradic a státnosti Ukrajiny, je členem Mezinárodní akademie věd Evroasie a dalších institucí. Viktor Idzo přednášel na mnoha zahraničních univerzitách a je autorem odborných monografií a studií (např. Ukrajinská státnost v 9. – 13. století, Keltská civilizace na území Ukrajiny, Duchovní kultura Evropy – počátek a rozvoj křesťanství na Ukrajině apod).

 

Akce se konají v rámci filozoficko-historické konference „Duchovnost a kultura bohyně Velké Matky v dějinách a současnosti“.