Vzpomínka na Mauruse Haberhauera

Pátek 13. května 2022 / 16:00 hod. / Ottendroferova knihovna

V pátek 13. května se uskuteční v prostorách Ottendorferovy knihovny Den česko-německého přátelství. Dopoledne bude promítnut studentům gymnázia dokument Dva bratři – dvě národnosti od režisérky Petry Dombrowské pojednávající o životě a osudu dvou českých bratří žijících ve velmi problematické době minulého století. Film zobrazuje téma, které je aktuální i v současné době.

V 16 hodin proběhne představení knihy „Ne oči, ale mysl k bohu: Maurus Haberhauer (1746 – 1799) a hudební kultura benediktinského kláštera v Rajhradě v 18. století“. Kořeny rodiny Haberhauerovy lze nalézt v obci Radiměř, kde obyvatelé s příjmením Haberhauer žili až do konce druhé světové války. Maurus Haberhauer, vlastním jménem Josef František, se narodil 13. března 1746 ve Svitavách. Vystudoval jezuitské gymnázium v Brně, po dokončení studií v roce 1763 vstoupil do řádu benediktínů a stal se mnichem a varhaníkem v klášteře v Rajhradě, kde byl ředitelem kůru. Skládal chrámovou hudbu, symfonie, je autorem koncertu pro anglický roh. Působil také jako učitel hudby. Zemřel 18. února 1799 v Rajhradě.

Knihu představí autorka knihy prof. Irena Veselá a prof. Jiří Sehnal, který krátce popovídá o vazbách Mauruse Haberhauera na Svitavsko. Skladby Mauruse Haberhauera zahraje soubor Musica Figuralis.

Akce se uskuteční za účasti a laskavé podpory pana Oswalda J. Haberhauera.

Pořádá Městská knihovna ve Svitavách společně s Městským muzeem a galerií ve Svitavách.