Dětské oddělení v novém

Pondělí 6. září 2021 / 13:00 – 18:00 / městská knihovna

Po 13 letech ve Fabrice jsme se rozhodli pro úpravu prostor dětského oddělení. Toto rozhodnutí souvisí s měnící se funkcí knihoven. Důvodem pro stěhování svitavské knihovny z muzea, kde sídlila od konce 60. let, byl především nedostatek prostoru (většina knih byla v depozitáři) a nevyhovující podmínky pro rozvoj automatizace. Jestliže ale před několika lety knihovny poskytovaly především výpůjční služby, v posledních letech jsou to také různé vzdělávací a komunitní aktivity.

Jedním z hlavních úkolů knihovny je podpora čtenářské gramotnosti. Především práce s dětským čtenářem vyžaduje ruku v ruce s vývojem společnosti umět reagovat na měnící se potřeby uživatelů. S novými prostorami ve Fabrice se zvýšil zájem o vzdělávací programy ze strany škol i veřejnosti a brzy se ukázalo, že ani tyto prostory nejsou zcela dostačující. Proto jsme uvítali možnost rozšířit činnost knihovny do prostor původní internetové kavárny a baru.

Další změnou, kterou sebou přinesla doba, byl snižující se zájem dětí o počítače a přístup k internetu v knihovně. Místo PC stanic jsme v roce 2017 zbudovali koutek pro nejmenší děti, kde si rodiče s dětmi zvykli trávit volný čas. Stále jsme se ale potýkali s nevyužitým prostorem, především pro současné potřeby s již nevyhovujícími regály. Začali jsme přemýšlet o celkové rekonstrukci a čekali na vhodný dotační titul. Ten se objevil na podzim roku 2020 a na jaře 2021 jsme se dozvěděli, že jsme byli s žádostí úspěšní. K rekonstrukci jsme využili letní měsíce, kdy nejsou akce pro školy a celkově je činnost knihovny omezena.

Cílem projektu bylo prostor zmodernizovat, provzdušnit, prosvětlit, vytvořit kreativní a vzdělávací prostor pro trávení volného času. Došlo k redukci a snížení regálů a k obnově interiéru (nové židle, stoly, podlaha). Součástí rekonstrukce jsou nové atraktivní herní prvky – magnetická stěna, kde si děti mohou kreslit a vystavovat obrázky, zajímavý interaktivní herní prvek imitující knihtisk, dotykový displej se zábavnými úkoly vytvořenými na základě knih svitavského autora Martina Sodomky, který úspěšně vydává knihy pro děti zaměřené na polytechniku. Kromě knih a časopisů je možné si v dětském oddělení půjčit také stolní hry, různé didaktické a montessori pomůcky.

Na dětské oddělení navazuje prostor bývalého baru, který již teď využíváme k různým aktivitám. Do budoucna ho chceme nabídnout mladým lidem k trávení volného času. K dispozici bude stolní fotbálek, wifi připojení, z nejnovějších technologií virtuální realita. V určité dny bude připraven program.

Nové dětské oddělení si bude možné poprvé prohlédnout na Den otevřených dveří v pondělí 6. září od 13 do 18 hodin. Představíme nové služby a prostor pro mládež, kde bude možné si vyzkoušet virtuální realitu, připravena budou různá stanoviště, např. vyrábění dekorací z knih či obalování učebnic. Od 14 hodin pak bude probíhat workshop s Martinem Sodomkou. Pro děti bude umožněna registrace do knihovny na rok zdarma.

Srdečně zveme a těšíme se na Vaši návštěvu!

Rekonstrukce dětského oddělení je spolufinancována z Programu rozvoje venkova přes výzvu Místní akční skupiny Svitava z.s., dále z projektu MAP II a Implementace MAP ORP Svitavy v rámci aktivity „Využití interaktivních technologií k rozvoji čtenářské gramotnosti“. Také děkujeme svému zřizovateli, městu Svitavy, za finanční podporu a pracovníkům Střediska kulturních služeb za pomoc při realizaci.