Křest knihy Milana Báči – Literární toulky po Svitavsku

Čtvrtek 4. září 2014 / 17.00 hod. / Městské muzeum a galerie

Je jen málo regionů u nás, které se mohou pochlubit tak bohatým literárním místopisem, literárními tradicemi. Takovým je třeba literární Svitavsko. Březovský, Bureš, Dietl, Goethe, Havlíček Borovský, Heyduk, Jeřábek, Jilemnický, Jirásek, Michl, Němcová, Nejedlý, Neruda, Nováková, Rettigová, Šmilovský, Šotola, Tyl, Vrchlický, Váchal, Wolker, Zákrejs a desítky dalších spisovatelů – i to je Svitavsko.

Ředitel svitavského gymnázia Milan Báča vydal v nakladatelství OFTIS knížku Literární toulky po Svitavsku. Předmětem jeho zájmu byla rodiště literátů, jejich studia na zdejších školách, jejich pobyty a působení, návštěvy, literární tvorba spjatá se Svitavskem, místa a osoby regionu zobrazené v dílech literátů, ale i pomníky či sochy, pověsti. Kromě literárního místopisu kniha na více než 300 stránkách předkládá také rozsáhlý (téměř 300 hesel) slovník autorů spojených s regionem a řadu námětů na literární procházky, toulky či putování. Kniha, která je doplněna desítkami fotografií a map, není vyčerpávající literární historií regionu, je spíše kombinací literárního průvodce a literární publicistiky.

Městská knihovna ve Svitavách připravila křest knihy, který proběhne ve čtvrtek 4. září 2014 v 17 hodin v městském muzeu a galerii a na který je veřejnost zvána. Kniha, kterou pokřtí městský historik Radoslav Fikejz, bude na místě k prodeji.