Týden knihoven 2011 – 15. ročník

Letos je to již neuvěřitelný patnáctý ročník této celostátní akce a podeváté bude udělena cena KNIHOVNA ROKU. Toto ocenění se uděluje k ohodnocení dlouhodobých zásluh o rozvoj knihovnictví v obcích a mimořádného přínosu k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb. Vysokou úroveň vesnických knihoven svitavského okresu dokládá skutečnost, že v minulém ročníku byla za Pardubický kraj nominována knihovna v Koclířově a letos Obecní knihovna v Jaroměřicích. Která ze čtrnácti vybraných knihoven zvítězí v celostátním kole se dozvíme 4. října 2011 na slavnostním setkání v Praze.

 

Městská knihovna ve Svitavách pro vás připravila:

Pondělí 3. října 2011 / 13.00 – 14.00 hod. / MěK – dětské oddělení

Společné čtení pohádek Aleny Vorlíčkové s připomínkou výročí Karla Jaromíra Erbena. Pohádky budou číst žáci 5. třídy ze čtenářského kroužku ZŠ Sokolovská a soutěž pro děti připravily knihovnice. Upozornění pro uživatele internetu v dětském oddělení: Po dobu konání akce bude veřejný internet pro děti nepřístupný!


Úterý 4. října 2011 / 17.00 hod. / Fabrika – aula (3. podlaží)

Jak pracovat s dětmi s problémy ve čtení a jak jim předcházet

Přednáška uznávaného dětského psychologa PhDr. Václava Mertina je určena zájemcům z řad rodičů a pedagogů. Akce se koná v rámci projektu na podporu dětského čtenářství Městské knihovny ve Svitavách.


Středa 5. října 2011 / 19.00 hod.  / Klub TYJÁTR (dříve kinokavárna)

Trnová dívka – horor a humor doby kamenné

Autorské čtení významného českého spisovatele, básníka, hudebníka a žurnalisty Jáchyma Topola z knihy příběhů severoamerických indiánů.


Čtvrtek 6. října 2011 / 10.00 hod. / Fabrika aula (3. podlaží)

Beseda se spisovatelkou Michaelou Burdovou
Začínající autorka známá svými fantasy trilogiemi Poselství jednorožců a Křišťály moci. Vhodné pro starší žáky základních škol.

Čtvrtek 6. října 2011 / 17.00 hod. / Fabrika – aula (3. podlaží)

Skandinávie – po skandinávských zemích vás provede Miloš Kvapil.


Pátek 7. října 2011 / 9.00 – 18.00 hod.  /Městská knihovna ve Svitavách

Den otevřených dveří

Zveme vás na prohlídku městské knihovny, seznámíme vás s činností jednotlivých oddělení, nabízenými službami a poskytneme individuální konzultaci.

Amnestie – v průběhu Týdne knihoven nebudou vybírány sankční poplatky (za pozdní vrácení knih).

Zájemci si mohou prohlédnout prodejní výstavku knih z nakladatelství Thovt v dětském oddělení knihovny (knihy jsou vhodné zvláště pro mladší školáky a začínající čtenáře).


3. října – 31. října 2011 Fabrika – 2. podlaží

Dánská exlibris – výstava

Soubor exlibris dánských výtvarníků sestavený na výstavu v Odense (Dánsko). Díky osobním kontaktům vystavovatelů a bývalého ředitele Městské knihovny v Prostějově věnován k využití českým knihovnám.